Vergi Barışı ve Deprem Vergileri Anlatıldı

13 Nisan 2023

Odamız tarafından Vergi Barışı ve Deprem Vergileri, semineri düzenlendi. Ahmet Cangöz Salih Kırıklar ve Şükran Uçar’ın katılımı ile gerçekleşen seminerde merak edilen birçok soru cevaba kavuştu. Özellikle yeni çıkan 7440 sayılı Vergi Barışı Yasası Hakkında bilgiler verildi.

Odamızın üyelerimize yönelik gerçekleştirdiği eğitimler devam ediyor. Bu kapsamda Grant Thornton firması ile işbirliği içerisinde Vergi Barışı ve Deprem Vergileri semineri düzenlendi. Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Ahmet Cangöz, 7440 sayılı Vergi Barışı Yasası hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı. Cangöz, “Yeni çıkan 7440 sayılı Vergi Barışı Yasası diyoruz kısaca ama uzun bir ismi var. Bunu içinde iş alemi için önemli fırsatlar var. Bu yasa 2022’nin Kasım-Aralık aylarından itibaren kamuoyunda Vergi Affı adı altında tartışılmaya başlanan bir yasaydı. Ocak 2023’te Bütçe Plan Komisyonu’na geldi. İçinde temelde kesinleşmiş vergi alacaklarının yapılandırılarak tahsili, kesinleşmemiş ya da dava aşamasındaki kamu alacaklarının tahsili, işletme kayıtlarının düzeltilmesi ile ilgili modül gibi parçalar vardı” dedi.

VERGİ SAFHALARINI ANLATTI

Bu yasanın çok kapsamlı olduğunu belirten Cangöz, yasanın kamu alacakları ile ilgili kısımlarını anlattı. Kesinleşmiş vergi alacaklarının yapılandırılarak tahsili, dava safhasındaki alacakların durumu, henüz alacak vasfı kazanmamış alacakları anlatan Cangöz, “Vergide bir tarh tahakkuk tebliği ve ödeme safhaları vardır. Tarh, hesaplama demektir. Bir verginin hesaplanarak mükellefin önüne getirilmesine tarh işlemi denir. Sonra mükellef bunu aldığında, öğrendiğinde tebellüğ etmiş oluyor, yani tebliğ etmiş oluyoruz ona. Belli bir itiraz süreleri geçerse veya itiraz edilmesine rağmen mahkemede nihai bir karara bağlanırsa bu artık tahakkuk etmiş yani ödenmeye hazır hale gelmiş bir vergi oluyor. Son aşamada ise ödeme safhası var” dedi.
Cangöz, “Kesinleşmiş vergi alacakları ya da kamu alacakları konusu tarh, tebliğ ve tahakkuk safhalarını geçmiş, artık ödemesi kesinleşmiş olan alacaklardan ibarettir. Ülkemizde vergi denildiğinde önemli bir kısmı beyan usulüyle alındığı için beyanname verildiğinde bu üç aşamanın üçü birden, aynı anda gerçekleşir. Beyannamenizi verirsiniz aynı anda hesaplama işlemi de oluşur zaten kendi beyanınızdan size bir tebligat yapılmasının bir anlamı yok hem de tebellüğ etmiş olursunuz. Zaten kendi beyanınıza temelde itiraz etmeyeceğinize göre tahakkuk da etmiş olur. Onun ödeme safhasına gelmiş olduğunu görürüz. Bunun istisnaları genellikle devlet tarafından başlatılan bir inisiyatifle örneğin bir vergi incelemesi yapılarak veya bir takdir işlemi yapılarak bize bir vergi çıkarılmasında bu süreç bu şekilde işlemez. Devlet bunu hesaplar önünüze koyar. Siz buna dava açabilirsiniz. Sonra da ödeme safhası gelir” diye konuştu.

BAŞLIKLAR DEĞERLENDİRİLDİ

Programında devamında ise; 2018 – 2022 Matrah Artırımından Nasıl Yararlanılır?, Kesinleşmiş Kamu Borçları Nasıl Yapılandırılacak?, Devam Eden Vergi Davalarını Nasıl Yönetelim? ,Devam Eden Vergi İncelemelerini Nasıl Yönetelim?, İşletme Kayıtları Nasıl Düzeltilecek? (Stoklar, Sabit Kıymetler, Kasa ve Ortak Cari Hesapları),Hangi Mükellefler Deprem Vergisi (Ek Vergi) Ödeyecek?, Deprem Bölgesindeki Mücbir Sebep Nedeniyle Yapılan Vergi Düzenlemeleri Nelerdir? Başlıkları katılımcı üyelerimize anlatıldı.
Konuların görüşülmesinin ardından soru cevap kısmı ile program sona erdi.


grant thornton, seminer, vergi barışı, deprem vergileri